Hrana bogata proteinima

Proteini koje putem ishrane unesete u svoj organizam, zaduženi su za njegovo normalno funkcionisanje, na taj način što imaju direktan uticaj na regeneraciju i razvoj ćelija ili organa.

Proteine koje unesete ishranom i koji dospeju u vaš želudac, razgrađuju želudačna kiselina i želudačni sokovi koji ih prilikom razgrađivanja razdvajaju na osnovne jedinice koje se nazivaju aminokiseline. U zavisnosti kojim jedinicama odnosno aminokiselinama pripadaju, proteini se oblikuju kao hormoni, mišići, enzimi ili drugi sastavni elementi u vašem organizmu.

U osnovi, prema vrsti, proteini mogu biti neesencijalni i esencijalni.

Neesencijalne proteine organizam je u mogućnosti da luči i proizvodi sam, dok je esencijalne proteine potrebno uneti putem ishrane.

Esencijalni proteini koji se unose putem ishrane mogu biti proteini životinjskog ali i proteini biljnog porekla.

Hrana životinjskog porekla koja sadrži proteine je: riba, pripremljena na sve načine ili konzervirana, najsadržajniji proteinima je losos, zatim bakalar, pa tunjevina, zatim pastrmka, i konzervirana sardina. Od mesa, bogata je proteinima još i piletina, pogotovo belo pileće meso i govedina. Zatim tu su kao namirnice životinjskog porekla koje su bogate proteinima još i mleko i mlečni proizvodi i jaja.

Hrana biljnog porekla koja je bogata vitaminima je: mahunasto povrće kao što je sočivo, grašak ili boranija, zatim bogat proteinima je i pasulj, pirinač, žitarice, sojini proizvodi i orasi.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Sponzorisano sa stranog weba:

Još zanimljviih tekstova:

Hrana koja popravlja raspoloženje
Čišćenje organizma
Sojino mleko
Namirnice bogate ugljenim hidratima
Za šta je dobar cink
Za šta je dobar badem
Zdravo mršavljenje
Zašto je dobar kupus
Zašto nastaje gorušica
Dobre strane kafe
Osnovni sastojci grčkih jela
Uz prave namirnice do lepe i zdrave kose
Post navigation