Hrana bogata proteinima

Proteini koje putem ishrane unesete u svoj organizam, zaduženi su za njegovo normalno funkcionisanje, na taj način što imaju direktan uticaj na regeneraciju i razvoj ćelija ili organa.

Proteine koje unesete ishranom i koji dospeju u vaš želudac, razgrađuju želudačna kiselina i želudačni sokovi koji ih prilikom razgrađivanja razdvajaju na osnovne jedinice koje se nazivaju aminokiseline. U zavisnosti kojim jedinicama odnosno aminokiselinama pripadaju, proteini se oblikuju kao hormoni, mišići, enzimi ili drugi sastavni elementi u vašem organizmu.

U osnovi, prema vrsti, proteini mogu biti neesencijalni i esencijalni.

Neesencijalne proteine organizam je u mogućnosti da luči i proizvodi sam, dok je esencijalne proteine potrebno uneti putem ishrane.

Esencijalni proteini koji se unose putem ishrane mogu biti proteini životinjskog ali i proteini biljnog porekla.

Hrana životinjskog porekla koja sadrži proteine je: riba, pripremljena na sve načine ili konzervirana, najsadržajniji proteinima je losos, zatim bakalar, pa tunjevina, zatim pastrmka, i konzervirana sardina. Od mesa, bogata je proteinima još i piletina, pogotovo belo pileće meso i govedina. Zatim tu su kao namirnice životinjskog porekla koje su bogate proteinima još i mleko i mlečni proizvodi i jaja.

Hrana biljnog porekla koja je bogata vitaminima je: mahunasto povrće kao što je sočivo, grašak ili boranija, zatim bogat proteinima je i pasulj, pirinač, žitarice, sojini proizvodi i orasi.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation