Hlamidija – simptomi i lečenje

Hlamidija je jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti u svetu. Ova infekcija se lako prenosi među ljudima, jer često ne izaziva nikakve simptome i može se preneti nesvesno na partnera. Oko 75% infekcija kod žena i 50 % kod muškaraca su bez simptoma.

Nije lako reći da li je neko zaražen virusom hlamidije, jer simptomi nisu uvek očigledni. Ali kada se pojave, obično su uočljive u roku od jedne do tri nedelje od rizičnog kontakta. Simptomi se razlikuju kod oba pola. Kod žena su to najčešće pojačan vaginalni sekret koji često može imati neprijatan miris, krvarenje između menstruacija i bolne menstruacije. Zatim pojava groznice i bola prilikom seksualnih odnosa, svrab ili peckanje u ili oko vagine, bol pri mokrenju… kod muškaraca se umesto sekreta javljaju male količine gnoja iz vrha penisa, takođe bolno mokrenje, kao i peckanje i svrab oko otvaranja penisa. U težim slučajevima javlja se bol i oticanje oko testisa.

Postoji nekoliko različitih testova koje će vaš lekar koristiti za dijagnozu hlamidije. On ili ona će verovatno koristiti bris da uzme uzorak iz uretre kod muškaraca ili iz grlića materice kod žena, a zatim će poslati uzorak u laboratoriju na analizu. Tu su i drugi testovi koji proveravaju prisustvo bakterija u urinu. Ako nalazi potvrde hlamidiju, lekar će vam propisati oralne antibiotike, a takođe će ih preporučiti i vašem partneru, kako bi se sprečila ponovna pojava infekcije i njeno dalje širenje. Lečenja infekcija antibioticima uglvnom traje oko nedelju ili dve. Važno je da se završi kompletan tretman antibiotika, čak i ako se osećate bolje.

Nakon uzimanja antibiotika, trebalo bi se ponovo testirani da budete sigurni da je infekcija izlečena. Nemojte imati seks dok god ne budete sigurni da vi i vaš partner više nemate hlamidiju. Ako ne budu tretirani od hlamidije, u najavi rizikujete nekoliko zdravstvenih problema. Kod žena, ako se ne leči, hlamidija može da dovede do upale karlice koje zatim može dovesti do oštećenja jajovoda ili čak izazvati neplodnosti. Nelečena infekcija hlamidijom takođe može povećati rizik od vanmaterične trudnoće, povećati rizik prevremenog porođaja i infekcija se može preneti sa majke na dete tokom porođaja, što dalje kod bebe može izazvati infekciju oka, slepilo ili upalu pluća. Kod muškaraca, hlamidija može da izazove infekciju mokraćnih cevi, infekciju sporednih mošnica i zapaljenje rektuma.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation