Eterična ulja – za negu tela i duše

Šta vas prvo asocira na eterična ulja? Masaža? Aromaterapija? Šta god da je u pitanju, jedno je sigurno – poznata su kao delotvorna. To su ekstrakti iz aromatičnih biljaka, koji se najčešće dobijaju destilacijom. Nemasna su i to je jedna od osnovnih razlika u odnosu na prirodna ulja koja se dobijaju iz biljaka. Ako su čista, izuzetno su lekovita i utiču na to da oporavimo svoj duh i telo.

naslovna foto

Primena eteričnih ulja u nezi tela

Prirodna nega tela sve je popularnija, pa samim tim i ručno rađena prirodna kozmetika, koja u svom sastavu vrlo često ima i neko eterično ulje. Ukoliko imate suvu kožu, koristiće vam eterično ulje geranijuma, lavande ili ylang ylang ulje. Masnoj koži takođe prija eterično ulje lavande, kao i limuna. Bez obzira na tip kože nećete pogrešiti sa eteričnim uljem sandalovine. Sva ova ulja na kožu deluju tako što joj pre svega podižu tonus, hidriraju je i čine sjajnom. Ova ulja mogu da se koriste i za negu kose, posebno lavandino i ylang ylang eterično ulje. Ona podstiču kosu na rast i sprečavaju perut. Pomažu nam da se opustimo tokom masaže, a inhaliranjem nam donose olakšanja kod gripa i kašlja.

Aromaterapija

Već sam miris koji eterična ulja imaju utiču na naše bolje raspoloženje. To je zato što nam je čulo mirisa povezano sa sistemom u mozgu zaduženom za pamćenje i emocije. Aromaterapija zadužena je da nam oporavi pre svega duh, jer nas ispunjava pozitivnim emocijama i utiče dobro na to da se potpuno opustimo.

Eterična ulja u ovom slučaju možemo direktno da utrljamo u kožu, ali i da nekoliko kapi dodamo u specijalnu aroma lampu, i tako se prepustimo mirisima. Ne bi trebalo dodavati više od 12 kapi i najviše je dozvoljeno da se pomešaju tri različita eterična ulja. Mogu se koristiti i difuzeri, koji miris raspršuju po prostoriji. Eterična ulja se mogu dodati i u kupku kako biste se okrepili. Eterično ulje lavande će vas opustiti, ulje limuna podići raspoloženje, a ylang ylang je odličan protiv depresije.

difuzer

Osim u navedenim slučajevima, eterična ulja će vam pomoći i ukoliko vam je dnevna soba puna komaraca. Zapravo, biljke iz koje nastaju ova ulja skrivaju tajnu: lavanda, nana, kamilica, koje ćete staviti u ključalu vodu i ohladiti.

Možete dodati alkohol, staviti u bočicu sa raspršivačem i time osvežavati, a ujedno i štititi svoj prostor. Ukoliko želite da zaštitite kožu, možete je premazati eteričnim uljem, lavande, imunske trave, ruzmarina, cimeta i drugim.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation