Dukanova dijeta

Tzv. Dukanova dijeta spada u najpoularnije. Dobila je ime po čuvenom francuskom nutricionisti Pjeru Dukanu.
Da li znate da su Francuskinje širom sveta poznate po vitkoj liniji, zato što koriste ovu dijetu? Izdanje Dukanove knjige odštampano je i na engleskom jeziku.

Ova dijeta broji 4 stepena:

1. stepen se zasniva na proteinskoj ishrani a njegovo trajanje je najduže deset dana, a inače zavisi od broja suvišnih kilograma koje želite da izgubite.

– da biste izgubili 5 suvišnih kilograma, trajanje prvog stepena je 2 dana.
– da biste izgubili 5 do 10 suvišnih kilograma, trajanje ovog početnog stepena je 3 dana.
– da biste izgubili do 18 suvišnih kilograma, trajanje je 5 dana.
– da biste izgubili 20 i više kilograma, trajanje prvog stepena je 7 do 10 dana.

Prvi stepen nikada ne treba da traje duže od 10 dana, zato što se kroz ishranu unosi mnogo proteina. Tokom prvog stepena treba da unosite što više vode. Maksimalno izbegavajte unos masti i ugljenih hidrata. Jedite što više ribe, morskih plodova, kuvanog ili pečenog (sa što manje ulja) mesa (govedine, teletine, živinskog mesa i divljači), nemasnog jogurta, nemasnog sira i jaja.

2. stepen označava obogaćivanje jelovnika većom količinom povrća bez skroba. Preporučuje se veći unos zelene salate, paradajza, krastavca, spanaća, paprike, kupusa i slično. U drugom stepenu smenjujete dane kada unosite samo proteinsku hranu i dane kada dodajete navedeno povrće. Ovaj stepen će trajati sve dok ne izgubite sve suvišne kilograme koje ste planirali.

3. stepen je vreme da održite težinu koju ste postigli. I dalje se hranite hranom bogatom proteinima, kao i povrćem koje u svom sastavu nema skrob. Sada možete postupno da uvodite voćne obroke kao i integralni hleb. Jednom sedmično dozvoljeno je jesti testeninu ili pirinač. Posle, samo jednom sedmično možete jesti hranu koju želite. U zavisnosti od trajanja prvog i drugog stepena odredićete trajanje trećeg stepena.

4. stepen je stepen čije je trajanje doživotno. Polako ishranu obogaćujete svim namirnicama, ali u umerenim količinama. Tokom jednog dana u nedelji unosite samo proteinsku hranu, istovetno prvom stepenu. Obavezno se bavite fizičkim aktivnostima, i pijte što više vode i negaziranih nezaslađenih napitaka.

Srećno!

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation