Dehidratacija

Čovekov organizam ima veliku potrebu za vodom. Kada se voda izlučuje iz tela, a nedovoljno unosi, dolazi do dehidracije.

Ljudsko telo ne skladišti vodu. Zato bi trebalo uvek unositi dovoljno vode. U suprotnom, normalno funkcionisanje organizma je onemogućeno.

Kada osetite žeđ, telo Vam daje prvi simptom da treba da unesete tečnost, i prvi je stepen dehidracije. Ako ne možete da mokrite, ili mokrite ali veoma oskudno, znači da je dehidracija prisutna.Još jedan od simptoma dehidracije je mokraća u tamno žutoj boji. Dalje, oči Vam mogu biti upaljenje, suze ne teku, vrti Vam se u glavi, možete osećati glavobolju – tada se bez odlaganja morate javiti lekaru jer ima raznih vrsta glavobolja.

Voda je svakom živom biću neophodna za opstanak. Čovek svakog dana mora da pije svežu vodu. Naučnici još nisu saopštili maksimalan unos vode i tečnosti tokom dana. Preporuka je da svakog dana pijete jedanaest čaša vode ako ste žena, a petnaest ako ste muškarac.
Većim delom telo se tečnošću snabdeva baš iz vode (80 odsto), a kroz hranu svega 20 odsto.

Fizički radnici, sportisti, ljudi koji rade na vrućini – imaju veću potrebu za vodom.

Neka hrana i napici obiluju vodom. Najpre zelena salata sa čak 95 odsto vode u svom sastavu, lubenica – 92 odsto, brokoli i grejpfrut koji su takođe pri vrhu sa svojiih 91 odsto, mleko – čak 89 odsto, jogurt – 85 odsto, pomorandžin sok – 88 odsto, jabuka – 84 odsto, šargarepa – obiluje sa 87 odsto.

Kroz rad, boravak na vrućini ali i vlažnom prostoru – gubi se voda. U tom slučaju, preporučljivo je da Vam je flaša vode ili nekog osvežavajućeg napitka uvek pri ruci. Ljudima koji obavljaju veoma teške poslove doktori savetuju napitke sa elektrolitima, da bi se tečnost izgubljena kroz znoj i mokraću nadoknadila.

U svakom slučaju, nevezano za dehidraciju, ako imate visoku temperaturu, povraćate, učestalo mokrite i imate dijareje – povećajte konzumiranje vode i negaziranih tečnosti.

U toku leta mnogi od nas žele da smršaju, pa se i tada savetuje što veći unos tečnosti, ali nikako gaziranih sokova.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation