Dečja igraonica ili roditeljska glavolomka

Davna su vremena kada su se dečji rođendani obeležavali u krugu porodice, što za domaćicu nije bilo preterano naporno kada je reč o organizovanju ovakvog okupljanja. Danas su rođendani mališana pravi mali društveni događaji i sve je više roditelja koji rado slavlje izmeštaju iz doma u dečije igraonice. Razlog da organizaciju prostora, hrane, ali i zabavnog programa prepuste ljudima iz igraonica višestruki su. Ipak, i tu se briga ne završava jer pred vama se otvaraju nova pitanja, a u raspon cena i ponuda koje ulaze u cenu iznajmljivanja dečije igraonice ulaze brojni faktori.

Tako, minimalna cena oko tri hiljade dinara podrazumeva samo iznajmljivanje prostora dečije igraonice pa sve do onih čija cena iznosi i do 700 evra, a u čiju ponudu ulaze i ketering za decu i njihove odrasle pratioce, tortu, piće (sokovi i voda), ali i program. Dečije igraonice obično nude klovnove, balondžije, animatore i fotografe… U Beogradu prosečna cena znatno odskače od gradova u unutrašnjosti, ali bilo da živite u gradu, varošici ili pak u selu (u kojima je takođe sada i po dve-tri dečije igraonice) postoje „začkoljice“ na koje treba obratiti pažnju kako bi premeštanje proslave iz kuće u dečju igraonicu zaista opravdalo početnu ideju: proći što lakše i bezbolnije.

Izbor dečije igraonice prema uzrastu slavljenika i malih gostiju

Šarene lopte, dvorci, tobogani, ljuljaške i tramboline koje su nezaobilazni mobilijar dečjih igraonica treba dobro osmotriti pre zakupa. Sva ih deca vole, ali svi se oni razlikuju u pojedinim detaljima i zato budite obazrivi u odabiru jer ne želite da sve organizujete, dočekate sa slavljenikom njegove ili njene goste da bi oni narednih nekoliko sati u igraonici proveli dosađujući se. Imajte uvek na umu uzrast gostiju koje očekujete u dečjoj igraonici. Tako, ukoliko slavite rođendan za dvogodišnjaka gde će većina zvanica biti jedva nešto starija od njega, dečja igraonica trebalo bi da bude opremljena mekanim, punjenim igračkama i lopticama, transparentnim bojama i preprekama (toboganima i slično) koje će ovi mališani lako i najvažnije, bezbedno savlađivati.  Muzika! Obavezno pitajte menadžera kakvu muziku puštaju deci, pa ako vam se izbor ne dopada, na vreme napravite kompilaciju primerenu uzrastu dece koju očekujete. Dečije igraonice uglavnom imaju dobar izbor muzike, ali ne želite da vam se desetogodišnjaci dure i ćute u ćoškovima jer se po sedmi put vrti „leptiriću šareniću“. Još gore, sasvim maloj deci bi mogla da ne prija popularna i glasna muzika poput domaćih i stranih hitova koju oni malo stariji ipak prilično vole.

Ima li prostora za duvanski dim u dečjim igraonicama?

Žestoka je rasprava mama na forumima koji se bave pitanjem odabira dečjih igraonica, kako i da li uopšte treba dozvoliti prostor pušačima koji svoju decu dovedu na rođendan. U letnjem periodu i ako igraonica ima baštu, to je gotovo sporedna stvar. Ipak, ako druženje u igraonici planirate tokom hladnih i kišnih dana trebalo bi da isplanirate šta ćete sa roditeljima kojima je teška pomisao da se na 2-3 sata koliko obično traje termin u dečjoj igraonici, liše duvanskog dima.

Ukoliko ste spremni da im pružite taj ustupak, budite sigurni da dim cigareta neće dospeti u prostoriju za zaigranom i zajapurenom decom, da je i taj prostor provetren a da se pritom, i roditelji sa cigaretama ne osećaju kao osuđenici. Dakle, iskustva koje roditelji dele na pomenutim forumima je da dečije igraonice često imaju prostoriju za pušače, ali da je ona toliko skučena da i jedna zapaljena cigareta presedne svima.

Izbor hrane i pića

Ketering u najvećoj meri određuje cenu zakupa dečije igraonice. Ukoliko se odlučujete za „all inclusive“ ponudu, menadžer će vam spram očekivanog broja gostiju dati računicu za hranu i piće za decu i odrasle. U takvim okolnostima, gotovo da nije bilo slučajeva da je neko ostao gladan, čak se višak hrane nakon proslave pakuje za nošenje kući. Ipak, već na prvi pogled cenovnika dečjih igraonica, vidi se da je ova varijanta znatno skuplja od onih u kojima vi donosite deo hrane i pića ili pak kompletno posluženje. Obavezno pitajte da li šank za odrasle ulazi u cenu zakupa dečije igraonice ili će vam se taj račun dostaviti naknadno kako ne biste imali neprijatnih iznenađenja. Ukoliko sami obezbeđujete hranu za vaše male i velike goste, imajte na umu da li vam na druženje dolaze s posla ili posle ručka, koje je doba godine i slično… Oni najmanji teško da će nešto sami pojesti, dok će oni malo stariji uglavnom nešto usput ždrpnuti, naročito ako je provod u dečjoj igraonici dobar!

Aleksandra Malušev

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation