Da li postoji veza između hormona i ćelavosti kod muškaraca

Veza između testosterona i ćelavosti je komplikovana. Da li je tačno popularno verovanje da ćelavi muškarci imaju visok nivo testosterona?

Da li ste znali da je za osećaj kad vam je tesno u sopstvenoj koži, kad ništa nije kako valja ni sa telom ni sa emocijama najčešće kriv neki hormon.

Hormoni su specijalni hemijski transmiteri informacija u telu. Izlučuju ih endokrine žlezde i oni kontrolišu najvažnije telesne funkcije.

Hormoni su odgovorni za pravilno funkcionisanje najjednostavnijih potreba kao što je glad pa do vrlo složenih sistema kao što je reprodukcija.

Emocije i naše ponašanje takođe kontrolišu hormoni.

Priroda je uredila da nivoi različitih hormona u telu budu izbalansirani kako bi sve funkcionisalo kao sat.

Međutim, različiti uzroci dovode do poremećaja te ravnoteže u smislu da nekog hormona u jednom trenutku ima previše ili pak nekog drugog nedovoljno.

Najčešće poremećaj nivoa samo jednog hormona izaziva domino efekat i napravi pravu pometnju u organizmu.

Poznati su i tipično hormonski sindromi u ponašanju žena u vreme ciklusa ili nakon njegovog potpunog prestanka kada se javljaju valunzi i noćna znojenja , promene raspoloženja i mnoge druge nalgodnosti.

U zavisnosti od vrste hormona koji pravi problem javljaju se različiti simptomi. Nekada to može biti samo umor i bezvoljnost ali i ozbiljni poremećaji i bolesti.

Najnovija saznanja stručnaka pokazuju da su uzročnici većine zdravstvenih problema upravo hormoni.

Gde se u celoj priči nalazi nemilo gubljenje kose kod muškaraca?

Glavni hormon koji može prouzrokovati ozbiljnu ćelavost kod muškaraca je testosteron

Različiti oblici testosterona

Testosteron postoji u vašem telu u različitim oblicima, postoji “slobodan” testosteron koji nije vezan za proteine u našem telu.To je oblik testosterona koji je najpristupačniji da deluje u telu.

Testosteron takođe može biti vezan za albumin, protein u krvi.Većina testosterona je vezana za polni hormon-vezujući globulin (SHBG) protein i nije aktivna. Ako imate nizak nivo SHBG, možete imati visok nivo slobodan testosteron u krvotoku.

Dihidrotestosteron (DHT) se proizvodi od testosterona pomoću enzima. DHT je pet puta jači od testosterona, a DHT se primarno koristi u telu u prostati, koži i folikulima kose.

Muška ćelavost (MPB) ima prepoznatljiv oblik. Prednja linija kose se povlači, posebno sa strane, formirajući M oblik. Ovo je frontalna ćelavost. Kruna glave, to jest teme, takođe postaje ćelava. Na kraju se ova dva područja spajaju u “U” oblik. MPB se može proširiti čak i na malje grudnog koša, koja može da se smanji dok starite. Interesantno je da dlake na različitim mestima na telu mogu drugačije reagovati na hormonalne promene. Na primer, rast dlake na licu se može poboljšati, dok druge oblasti postaju ćelave.

Činjenice o testosteronu

  • Testosteron reguliše brojne procese u muškom telu.
  • Nivo testosterona opada sa godinama.
  • Suplementi testosterona se prepisuju samo za specifična stanja i nisu primenljivi na prirodni pad testosterona kao posledica starenja.
  • Mozak i hipofiza kontrolišu nivo testosterona. Kada ga žlezda izluči testosteron odlazi u krvotok kako bi prenosio informacije neophodne za odvijanje veoma važnih funkcija u organizmu.

Da li ćelavi momci imaju višak testosterona?

Popularna teorija je da muškarci sa višim nivoom testosterona koji ih čini muževnijim i pojačava njihov libido gube kosu ranije od prosečnih muškaraca.

Istina je međutim malo složenija ali ćelavost kod muškaraca zaista ima veze sa testosteronom-

Testosteron je ključni muški polni hormon koji reguliše plodnost, mišićnu masu, raspored masti,  i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Kada nivo testosterona padne ispod zdrave granice može se javiti oboljenje pod imenom muški hipogonadizam  a jedan od simptoma je i smanjena maljavost. Na svu sreću postoje izvori iz kojih se nivo testosterona može povećati.

Nizak nivo testosterona je sve učestaliji. Broj prepisanih testosteronskih suplemenata se sve više povećava od 2012 godine kažu pojedini izvori. Dakle ovde govorimo o manjku a ne višku testosterona kao uzroku ćelavosti kod muškaraca.

Da li visok nivo estrogena uzrokuje gubitak kose kod muškaraca

Kosa je zapravo odličan marker ukupnog zdravlja organizma.

Način na koji muškarci najčešće gube kosu je androgena alopecija

Hormonalni faktor igra važnu ulogu a posebno muški polni hormon dihidrotestosteron (DHT).

Gubitak kose pogađa gotovo polovinu ukupne muške populacije nakon 50. rođendana. U Americi na primer živi oko 50 miliona ćelavih muškaraca.

DHT: hormon u pozadini opadanja kose

Dihydrotestosterone (DHT) nastaje iz testosterona uz pomoć enzima pod imenom 5-alfa reduktaza. DHT takođe može nastati iz DHEA hormona koji je više svojstven ženama. DHT se nalazi u koži, folikulima dlake i u prostati. Delovanje DHT-a i osetljivost folikula dlake su razlozi tanke kose i gubitka kose kod muškaraca.

DHT takođe ima svoju ulogu u prostati i bez njega se prostata ne bi pravilno razvila i funkcionisala.

Bez DHT hormona dolazi do hipertrofije tj. Uvećanja prostate.

Šta je DHT?

DHT je polni steroid  što znači da ga proizvode testisi. On je muški polni hormon.

Androgeni su odgovorni za biološke muške karakteristike dubok glas, maljavo telo i veća mišićna masa.

DHT igra ključnu ulogu u razvoju muškog polnog organa i prostate  za vreme fetalnog rasta muškog fetusa.

Kod muškaraca  enzim  5-alfa-reduktaza (5-AR) pretvara  testosteron  u  DHT u testisima i prostati. Normalno se 10 procenata testosterona  pretvara u DHT koji je moćniji od testosterona.

DHT se vezuje za iste mesta kao i testosteron ali mnogo lakše. Kada se jednom veže ostaje dugo prisutan.

Faktori poput bolesti, hormonalnog disbalansa, nepravilne ishrane i stresa mogu biti uzročnici gubitka kose kod muškaraca.

Da bi se odredio svrsishodan tretman potrebno je proniknuti u srž problema tj. odrediti tačan uzrok zašto kosa počinje da slabi tanji se i u najgorem slučaju dolazi do tako česte muške ćelavosti.

Medicinski termin za gubitak kose je alopecija, a postoje dva glavna tipa alopecije: telogen efluvium i alopecija areata. Telogen efluvium je češći, ali manje ozbiljan. Ovo je mesto gde folikuli dlaka prestaju da rastu i leže uspavani neko vreme. Srećom, kosa se obično vraća u roku od 6 do 9 mjeseci. S druge strane, alopecija areata se javlja kada bela krvna zrnca napadaju folikule kose, uzrokujući da se kosa proređuje i ispada.  Ovaj tip gubitka kose može zahtevati lečenje jer kosa možda neće sama ponovo porasti. Saznajte ovde kako progustiti proređenu kosu

Činjenice o dihidrotestosteronu

  • DHT je androgen koji je muškarcima daje njihova muška obeležja dubok glas, maljavost, veću mišićnu masu.

Smatra se da se usled delovanja DHT folikuli dlake smanjuju što dovodi do sinteze sve slabijih vlasi koje su duže u stanju mirovanja nego u fazi rasta i na kraju kosa potpuno prestaje da raste.

  • U dobi od 50 godina pereko polovine muškaraca će verovatno iskusiti gubitak kose izazvan DHT-om.
  • Tretmani koji blokiraju DHT mogu da spreče ćelavost kod muškaraca..

Gubitak kose

Do gubitka kose kod muškaraca dolazi  kada folikuli dlake polako počnu da se smanjuju, zatvaraju. Dužina anagene faza  se skraćuje a telogena faza traje duže.

Kraća faza rasta znači da kosa ne može narasti tako duga kao ranije.

Vremenom anagena faza postane tako kratka da nove vlasi čak i ne izbiju na površinu kože glave. Telogeni rast kose je smanjen i dlaka je slabije ukorenjena u folikulu pa lakše opada.

Kako se folikuli smanjuju, vlas kose postaje sve tanja u svakom narednom ciklusu rasta.

Muškarci koji uzimaju anaboličke steroide, ovde pre svega mislimo na body buildere, imaju više nivoe DHT i veoma često pate od gubitka kose.

Gubitak kose i hormoni

Gubitak kose kod muškaraca je usko povezan sa hormonima.

Iako se je ta činjenica još uvek tabu tema i o njoj se uglavnom ne govori, muškarci u izvesnim godinama dozivljavaju pad nivo hormona isto kao žene u menopauzi.

Iako se ovo muškarcima neće svideti ali i oni imaju svoj klimaks. Kod muškaraca se to zove andropauza.

Hormoni regulišu gotovo svaku funkciju u telu uključujući i rast kose.

Fluktuirajući nivoi testosterona koji nastaju usled stresa i loše ishrane mogu uticati na sposobnost tela da regeneriše folikule kose.

Veza između testosterona i gubitka kose je posledica dihidrotestosterona (DHT), derivata testosterona. DHT može uzrokovati da se folikuli dlake povuku i umru, što dovodi do prerane ćelavosti. Konkretno, DHT skraćuje ciklus rasta vaše kose i povećava ciklus odmora. Vremenom se kosa na ovim lokacijama smanjuje i postaje kraća sve dok više ne raste. Geni mogu da učine određene folikule kose (obično na prednjem delu glave) posebno osetljivim na ovaj hormon. Nadalje, višak nivoa testosterona često rezultira višim nivoima DHT-a i većom vjerovatnoćom gubitka kose ili ćelavosti. DHT je takođe delimično odgovoran za pubertetske akne i  akne kod muškaraca i za povećanje prostate kod starijih muškaraca

Ćelavost i geni

Količina testosterona ili DHT zapravo ne prouzrokuje gubitak kose kod muškaraca.  Reč je o genetskoj osetljivosti folikula na ove hormone. Dakle ne koliko hormona posedujete već kako će se vaši folikuli nositi sa njima.

AR gen je odgovoran za receptore folikula dlake koji komuniciraju sa testosteronom i DHT. Ukoliko su vaši receprori posebno osetljivi njih će lako isprovocirati čak i mala količini DHT-a. Kao rezultat, muškarci sa genetski osetljivim folikulima lako i često vrlo mladi oćelave.

Zato često kažemo da je muška ćelavost nasledna.

Godine, stres i drugi faktori takođe mogu uticati na gubitak kose kod muškaraca ali geni imaju ključnu ulogu i muškarci koji imaju ćelave rođake imaju veću šansu da i sami iskuse gubitak kose.

Faktor rizika koji možete isključiti

Pod ostalim faktorima ovde želimo da bacimo svetlo na način na koji brinete o svojoj kosi a pre svega na preparate za negu kose.

Ovo je posebno važno za muškarce koji su genetski skloni ćelavosti.

Šamponi, voskovi za oblikovanje frizure, regeneratori i losioni.

Muška kozmetika je odavno stala rame uz rame sa ženskom.

Na jednoj strani su oni muškarci koji vode računa o svom izgledu i imaju puno preparata za kosu.Na drugoj su oni koji operu kosu šamponom koji žmureći napipaju pod tušem. Po nekad to čak nije ni šampon već kupka.

I jedni i drugi moraju znati da osetljivi folikuli muškog vlasišta ne trpe sulfate, parabene i druge štetne hemikalije iz sredstava za negu i  oblikovanje kose.

Ovaj faktor rizika je najlakše isključiti prirodnim šamponom bez sulfata.

Mit o ćelavim muškarcima

Postoji  mnogo mitova o ćelavim ljudima. Jedan od njih je da su ćelavi muškarci više macho i imaju viši nivo testosterona. To nije nužno slučaj.

Muškarci koji gube kosu mogu zapravo imati niže nivoe testosterona u krvotoku, ali više nivoe enzima koji pretvara testosteron u DHT.

S druge strane, možete jednostavno imati gene koji vam daju folikule kose koji su visoko osetljivi na testosteron ili DHT.

Tretmani za gubitak kose

Postoji nekoliko metoda lečenja ćelavosti kod muškaraca koje uključuju ometanje aktivnosti testosterona i DHT-a. Finasterid je lek koji inhibira 5-alfa reduktazni enzim koji pretvara testosteron u DHT. Ne smeju ga koristiti žene koje planiraju da zatrudne, a moguće e su i seksualne nuspojave ovog leka i na muškarce i na žene.

Još jedan inhibitor 5-alfa reduktaze nazvan dutasterid  se trenutno razmatra kao potencijalni tretman za mušku ćelavost.Trenutno je na tržištu za lečenje uvećane prostate.

Ostale opcije lečenja koje ne uključuju testosteron ili DHT uključuju:

Minoksidil (Rogaine)

Ketokonazol

Laserski tretman

Hirurško presađivanje folikula kose

Muškarci koji briju glavu

Na ulicama viđamo sve više muškaraca obrijane glave. Onima koji su oćelavili brijanje može biti dobra prečica da izgledaju moderno i mladalački i pri tom sakriju ćelavost koja asocira na starenje i zapravo nije lepa.

Nedavna studija je pokazala da, u psihološkom smislu, obrijana glava muškarca indicira veću muževnost, dominaciju i lidersku poziciju. Upravo tako, danas izgledaju moćni korporativni muškarci koji su po default-u dobro obrazovani, još bolje plaćeni, imaju stila i sve u superlativu.

Utisak koji oni odaju je potpuno suprotan muškarcima sa proređenom, tankom kosom iz koje izviruje ćelava koža glave.

I sami muškarci tvrde da im obrijana glava, kad već nemaju svu kosu na njoj, donosi prednosti i u poslu i na polju odnosa sa ženama.

Eto razloga da se ne sekirate previše ako i pored svega ne uspete da sačuvate kosu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation