GENIJALAN PROIZVOD: Stakleni crep koji solarnom energijom zagreva kuću

Švedska kompanija SolarTech koja se bavi prodajom rješenja za čistu solarnu energiju, razvila je jedinstven sistem za zagrijavanje kuće koji se sastoji od krovnih crijepova napravljenih od običnog transparentnog stakla.

stakleni-crijep-620x397

Ove fenomenalne pločice daju krovu prelijep ledeni izgled.

Ono što ove krovne crijepove čini toliko posebnim i izdvaja na tržištu jeste to što su crijepovi izrađeni od običnog stakla i imaju otprilike istu težinu kao i oni izrađeni od gline. Ovaj sistem ne grije vodu ili vakuum cijevi, već čist vazduh.

Stakleni crijepovi se postavljaju na crno najlonsko platno ispod kog su montirani vazdušni džepovi. Crna boja apsorbuje sunčevu toplotu i vazduh počinje da cirkuliše. Topao vazduh se koristi za zagrijavanje vode, a taj sistem je povezan sa kućnim sistemom za zagrijavanje preko akumulatora toplote.

Ljepota sistema je u tome što smanjuje energetske troškove tokom cijele godine, i kada su dani tmurni i noću, zahvaljujući sposobnosti da skladišti toplotu u izolacionim slojevima ispod crnog platna.

Ovaj energetski sistem generiše oko 350kWh toplote po kvadratnom metru u zavisnosti od klime, kao i ugla i pravca krova.

U 2009. godini je ovaj sistem bio izabrana od strane žirija i nominovan među devet drugih kao “najbolji nov materijal“ (Hottest New Material). Na osnovu glasova publike, stakleni crijep je bio nagrađen zlatnom medaljom na sajmu građevinarstva North Building Fair u Nordbigu, Švedska.

“Pobjednički materijal kombinuje atraktivni dizajn sa esencijalnim funkcijama čiste i održive energije. To je inovativni proizvod koji je itekako dobrodošao“, rekao je predsednik žirija, dr Bengt Tolanen.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation