Bronhitis

U toku zimskih meseci puno ljudi se susreće sa pojavom bronhitisa – infekcije respiratornog sistema. Obično prati virusna zapaljenja kao i virusnu infekciju.

Usled upale bronhija, pacijent kašlje i ima visoku temperaturu.
Postoji podela na akutni i hronični bronhitis.
Akutni oblik bronhitisa iščezava za par dana.

Hronični oblik je mnogo dramatičniji zato što onemogućava normalan rad disajnih kanala.
Ako se bronhitis pojavljivao više puta, postoji sumnja da patite od hronične opstrukcije pluća. Tu spadaju emfizem i hronični bronhitis.

Do pojave akutnog bronhitisa obično dovodi prisustvo virusa. Zaraza se reprodukuje preko čestica u vidu kapljičastih čestica u vazduhu koje se ispuštaju u toku govora, kijanja ili kašljanja zaraženog čoveka. Zbog toga je bitno ne dolaziti u kontakt sa drugim osobama ako imate ove simptome.

Bronhitis izazivaju i pojedine bakterije, kao što su klamidija i mikroplazma. I Bordetella pertussis koja dovodi do snažnog kašlja. Izbegavajte male prostore na kojima je gužva.

Simptomi bronhitisa:

U odsustvu bolesti, Vaši kanali za disanje svakog dana proizvedu približno 300g sekreta. Pomenuti sekret cilijama pročišćava organizam. Cilije se nalaze na sluzokoži sistema za disanje. Ako je sluzokoža natečena i ima crvenilo, ciilije su ugrožene. Upaljene bronhije proizvode mnogo sluzi. Tada se u bronhije useljavaju bakterije, što rezultira bakterijskom infekcijom. Bronhije se pune sluzno – gnojnom masom. Pacijent kašlje kako bi se ta masa izbacila, Kašalj treba podsticati, da bi se disajni kanali očistili.
Upotreba ekspetoransa zahteva veći unos tečnosti.

Pre pojave akutnog bronhitisa pacijent kašlje, kija, malaksao je, oseća bol u predelu leđa, mišići su bolni, kao i grlo. Ispočetka suv kašalj kroz par dana dovodi do pojave sekreta žućkasto sive boje i veće gustine. Puno gnoja u sekretu ukazuje na prisustvo neke bakterije. Pojedni virusi su slični bakterijskim infekcijama. U tom slučaju sekret je žute boje i guste konzistencije, a kašalj ponekad traje i nedeljama.

Lečenje bronhitisa:

ukoliko ne budete primenili odgovarajuće i blagovrmene mere, akutni bronhitis će se razviti u hronični. Ako patite od akutnog bronhitisa više pd dve godine, u pitanju je hronični oblik.
Ako sumnjate na bronhitis, Vaš lekar će obaviti stetoskopski pregled i ako je potrebno uputiti Vas na snimanje pluća. Uzorci brisa grla i ispljuvka biće poslati na analizu.

Odmarajte i mirujte dok je temperatura viša od uobičajene i pijte što više tečnosti, naročito čajeva sa dodatkom limunovog soka. Jedite što više supe.
Antipiretici i analgetici umanjiće bol i sniziti temperaturu. Antibiotici ne deluju na viruse.
Jedna od opcija za lečenje je akupunktura. Umesto igala za akupunkturu, možete pribeći metodi lasera.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation