Bolesti kose

Kosa je neprestano pod uticajem različitih uticaja koji loše deluju na nju. Veoma loš uticaj na kosu imaju bazni sapuni i suviše oštri češljevi.

Treba spomenuti i neretku škodljivost kozmetičkih tretmana, zbog kojih kosa gubi jačinu i elastičnost, najviše zbog hemijskih farbanja i osvetljivanja kose vodonikovim superoksidom usled tretiranja kose.

Kosa će biti manje lomljiva ako koristite posebno pripremljene masti ili ulja 1 – 2 dana pre nego što operete kosu. Na taj način možete da izbegnete i čvorove na kosi kojima uzrok može biti suviše velika količina šampona pri pranju kose, korišćenje gustog češlja, ondulacija i drugo.

Izmene boje kose
– boja kose se neretko menja. Bebina kosa je tamna, zatim dolazi do promena u prvim mesecima, kasnije dete dobija svetliju kosu. Potom, tamna boja kose postepeno dobija sve tamnije nijanse, ulaskom u zrelije godine sede vlasi postaju polako uočljive i postepeno se dolazi do perioda u kome je kosa sasvim seda.

Ali, promene u boji kose se ponekad dešavaju i nevezano za ove prirodne promene koje smo naveli. Ove druge promene boje smatraju se bolestima kose. Dešava se da sva kosa u celosti izmeni boju, ili samo neki deo. Ima porodica gde se ”nasleđuje” karakteristična druga boja nekih pramenova (najčešće bela boja) u odnosu na ostatak kose. I neki lekovi imaju takvo dejstvo da izmene boju kose, da poprimi boju slame, crno – smeđu ili crveno smeđu boju.
Neke zarazne bolesti (primer, tifus), izlaganje zracima rendgena mogu za posledicu imati opadanje kose, potom rast novih vlasi – ali nove boje. Vremenom, prethodna boja kose se vrati.
Kosa može naglo sasvim da osedi usled ogromnog šoka i stresa, a posledica naglog dobijanja sedih vlasi može da bude i upala mozga. To se ponekad dešava i psihičkim bolesnicima.

Problem ćelavosti
Urođenu ćelavost, gde su vlasi proređene – što može biti slučaj – uzrokuju nepravilnosti vezane za razviće osnove kose u doba kada je plod u zametku. To karakterišu grubo oivičena žarišta na čijoj površini nema vlasi, a može biti nasledno u nekoliko narednih generacija.

Da dođe do trajne ćelavosti ili da se vlasi prorede, mogu uzrokovati: mehaničke povrede kože glave, povrede na porođaju, hirurški rezovi, snažni udarci, teret nošen na glavi, neprestano korišćenje kapa, stalna primena iste frizure – u vidu konjskog repa. Oboljenja kože glave isto tako mogu da uzrokuju ćelavost. Zavisno od prirode bolesti, brzina napretka iste se razlikuje. Ređe se javlja kod muškaraca nego kod žena.

Ćelavost kod muškaraca
Najučestaliji tip ćelavosti, nosi naziv jednostavne ćelavosti i pogađa samo muškarce. Neretko nastupa u mladim godinama, pre dvadeset pete godine. Početak nastaje na površini čeonih uglova, pa se vremenom širi ka na površinu temenog područja glave. Vremenom, od kose preostaje ”venac” – vlasi na postraničoj i pozadinskoj strani. Do sada se nije pouzdano saznalo šta uzrokuje taj tip ćelavosti. Do sada je izneto više tvrdnji, ali nijedna nije pouzdano potvrđena. Može se, relativno uspešno, lečiti lokalno i uzimanjem velikih količina vitamina B6. Od nedavno, popularna je i alternativa presađivanja kose sa područja gde je još ima na kritične delove. Ova alternativa je pokazala veliki uspeh.

Problem prolazne ćelavosti
Prirodno je da se stari vlasi menjaju novima – u periodu od pola decenija cela kosa će Vam se promeniti. Opadanje kose je naizraženije u prolećnom i jesenjem periodu, a u drugim periodima je manje. Do opadanja kose, inače može doći i zbog zaraznih bolesti, prekida trudnoće, velike temperature, komplikovani porođaji, trovanja hranom. Dešavale su se i epidemije gripa koje su uzrokovale veoma izraženo opadanje kose.
Osobina ovog tipa ćelavosti i je opadanje kose sa čitavog kosmatog područja glave. Kod starijih muškaraca kosa opada prvo po strani temena, potom na površini samog temena.
Ulaskom u klimakterijum, kod nekih žena je primetno opadanje kose na površini temena i slepoočnica. Vremenom, vlasi ponovo izrastu. Ćelavost se isto tako povlači i posle oporavka od zarazne bolesti, posebno kod mladih ljudi.

Alopecija areata
Nešto drugačiji tip ćelavosti. Iznenada nastupa u vidu grubo oivičenih žarišta, gde uopšte nema vlasi. Prisutna je na glavi, a ponekad zahvata bradu i obrve. Pogađa oba pola, mahom u periodu srednjih godina. To se povlači, bez lečanja, a dešava se i da se vraća. Ta ćelavost ponekad traje i više godina, a ponekad i doživotno. Komplikovano je ako ćelavost počne na potiljku. Vlasi opet rastu u centru žarišta gde ih nije bilo. Još uvek se ne zna šta uzrokuje ovaj tip ćelavosti.

Većinom, ovaj problem se povlači sam od sebe, posebno kod dece. Nakon 40 do 90 dana primećuje se ponovni rast kose. Lečenje propisuje lekar. Preporučuju se veće količine vitamina. Uz to, savetuju se i redovne kontrole krvnog pritiska i rada bubrega. Na kritične regije treba mazati jodnu tinkturu. Postoje i druge alternative za lečenje.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation