Bol u kolenu

Koleno je prvi po veličini, zglob u čovekovom telu. Na njegovom teretu je većinski deo težine čoveka, a osnovni zadatak mu je u kretanju tela. Ima više tipova povrede kolena.

Bol u predelu kolena jako često je posledica sportskih trauma. Najdramatičnije povrede kolena su one koje se zadobiju pri postraničnom udarcu.

Najčešća povreda ovog dela tela je uganuće, a zadobija se pri okretu ili udarcu. Otok je prisutan više dana, a povreda je uočljiva na delu suprotnom od onog koji je zadobio udarac.

Kada se radi o iščašenju, kosti unutar zgloba se pomere i zadrže se u tom neprirodnom stavu. Povrede tog tipa za posledicu imaju snažan bol i otok.

Tendinitis se može pojaviti kada čovek suviše dugo vozi bicikl ili se penje uz stepenice. Tada, usled prevelikog opterećenja tela nastaje bol na prednjoj strani kolena.

Telo sadrži otprilike sto pedeset kesica koje su popunjene tečnošću. Povreda tog područja nosi naziv burzitis. Te kesice imaju funkciju amortizera pri kretanju. Do pojave burzitisa dolazi usled prevelikog naprezanja mišića, traume, ponavljajućih položaja.

Prilikom naglog okreta ili pada može doći do razdora ligamenata ili hrskavice. Ovakve povrede se često dešavaju sportistima tipa fudbalera, rukometaša ili skijača.

Osteoartritis je najpoznatiji tip artritisa. Do njega može doći pri uobičajenom trošenju zglobova, upali ili povredi. Veliki je broj ljudi koji se žale na ove tegobe. Svaki sedmi čovek je pogođen nekim od tipova artritisa.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation