Biljka žalfija

Žalfija je biljka koja se još od starih vremena koristi kao lek. Postoji nekoliko naziva za žalfiju, kao što su kadulja, kuš, pelin, beli džiger i dr.

Ona deluje na organizam kao sedativ i antibiotik koji ima širok spektar dejstva jer sadrži mnogo korisnih sastojaka.
Delovi biljke žalfije koji se koriste jesu listovi i cvetovi. Od njih se prave čajevi, stavljaju se kao oblozi na telo a mogu da se prave razne tečnosti ili ulja na bazi žalfije.

Ona je dobra za lečenje mnogih bolesti. To su na primer upala usne duplje i ždrela i lečenje promuklosti, oboljenje kičmene moždine i paralize, otklanjanje nadutosti. Takođe pomaže kod problema sa varenjem, žuči, poboljšava krvnu sliku i povećava apetit.

Žalfija se koristi i protiv vrtoglavice, afti, odnosno sitnih bubuljčica u ustima, paradentoze, protiv bronhitisa i astme kao i protiv infekcija disajnih organa..
Ona može sprečiti moždani udar, infrakt a snižava i nivo šećera u krvi.
Osobe koje imaju slabiju koncentraciju ili su često napete i nervozne, svakako bi trebalo da koriste žalfiju jer ona otklanja napetost i nervozu i poboljšava pamćenje.

Veoma je dobra i kod gljivičnih infekcija.
Kao što ste mogli primetiti, žalfija je veoma lekovita i pomaže kod mnogobrojnih zdravstvenih problema.
Kod pomenutih bolesti koristi se čaj od žalfije , a oblozi se koriste za zarastanje i dezinfekciju rana, kod opekotina, kod raznih kožnih bolesti, proširenih vena i kod herpesa, odnosno groznice koja može da se pojavi na usni usled pada imuniteta.
Koristi se i kod seboreje, odnosno problema sa peruti, što znaci da se žalfija se koristi u kozmetici za pravljenje upravo šampona protiv peruti ali i raznih krema.
Ekstrakt žalfije se koristi i kao dodatak pastama za zube jer je žalfija poznata po tome da jača desni a povoljno utiče i na zube.
Možda niste znali ali žalfija smanjuje lučenje znoja, što znači da reguliše znojenje. Upravo zbog toga se preporučuje ženama u menopauzi.

Ako se odlučite da kuvate čaj od žalfije, odnosno da žalfiju koristite za unutrašnju upotrebu, kašičicu žalfije prelijete sa jednom šoljom vode i ostavite 3 do 5 minuta da to proključa, zatim procedite i pijte. Ako se pak odlučite za korišćenje žalfije za ispiranje ili dezinfekciju, u tom slučaju čaj ne treba da kuvate već samo kašičicu žalfije, ostavite da odstoji otprilike pola sata, procedite i ispirate nekoliko puta dnevno.

Neke osobe ne bi smele koristiti žalfiju. To su trudnice, dojilje i osobe koje boluju od epilepsije.
Nemojte ni preterivati sa njenom upotrebom, odnosno nemojte je neprekidno upotrebljavati jer može izazvati stanje poznato kao fras.

Najbolje bi bilo da se pre nego što počnete da koristite žalfiju konsultujete sa nekim stručnim licem kao što je na primer farmaceut ili vaš lekar. Tako ćete biti potpuno upoznati sa time kako da je koristite i koliko dugo.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation