Astma simptomi

Astma spada u respiratorne hronične bolesti. Može se reći da je rasprostranjena dosta, i slično bronhitisu i emfizemu, dovodi do pritiska u grudnom košu i otežanog disanja. Astmatičari nemaju stalno ove tegobe, već nastaju u talasima kada bolesnik dođe u kontakt sa polenom, dimom cigareta, dlakama životinja ili usled stresa.

Pojednim astmatičarima dešavaju se blaži napadi i to u retkim situacijama. Međutim, ima astmatičara koji se sa ovim tegobama susreću mnogo češće i učestalo u veoma jakim napadima, i tu je neophodna neodložna lekarska pomoć. Nemojte se izlagati gore navedenim faktorima koji dovode do napada i tako ćete ublažiti problem ili do njega neće ni doći.

Kod astme su teškoće u izdisanju, a ne u udisanju. Lako ćete prepoznati šta je jači, a šta blaži napad.

Glavne uzročnike za astmu nalazimo u alergijama. Više od 50, a manje od 90 % obolelih od astme ima problem alergije. Do alergije dolazi zbog trave, polenovog praha, životinjskih dlaka i perja, prašine, buđi, dima cigareta. Kad udišete nešto od pomenutog, a alergični ste, oslobađa se histamin i slične supstance. To dovodi do alergijske reakcije i nastupa napad astme.

Ponekad je astma izazvana plućnim infekcijama. Kod male dece dečiju astmu često izaziva virusna infekcija Bronhiolitis. Odrasli oboljevaju od astme zbog bronhitisa i kada su gornji disajni putevi zahvaćeni infekcijom.

Znaci koji ukazuju na astmu:

– pacijent, kada diše, oseća čudne zvuke
– pritisak u grudnom košu, takoreći bez bolova
– pacijent kašlje i kroz kašalj povremeno izbacuje sluz
– pacijent je često zadihan

Za astmatičare su obavezne pravovremene posete lekaru, kada god je potrebno. Protiv teških napada treba se boriti konvencionalnim medicinskim lečenjem koje se kombinuje sa alternativnim metodama.

Da bi se disajni kanali koje je astma suzila, raširili, doktor Vam prepisuje bronhodilatatore. Ove medikamente možete naći u spreju ili tabletama. Popularniji su bronhodilatatori inhalacije, te je upotreba izoproterenola, metaproterenola, izoetarina i salbutamola česta metoda lečenja zato što su delotvorni i manja količina leka je potrebna da bi pacijent postigao poboljšanje. Jednom ili dvaput treba udahnuti i tako umanjiti teškoće u disanju i pritisak u grudnom košu (blagi ili eventualno, umereni napadi).

Bronhodilatatori su veoma jaki medikamenti, i ako se previše koriste, moguće su brojne duge tegobe i problemi (na primer, značajno povišen krvni pritisak).

Ukoliko su u Vašem slučaju astmu uzrokovale alergije, savetujte se sa doktorom oko imunoterapije: preko više injekcija, vaše telo postepeno se izlaže alergenu i postaje imuno na alergen. Kako vreme bude prolazilo, tako će i alergijska reakcija biti manja ili će skroz nestati.

Da biste astmu držali pod kontrolom, unosite 50 do 100 miligrama vitamina B kompleksa i 400 do 600 miligrama magnezijuma na dan.
Lekovito bilje

Da biste umirili nadraženu sluzokožu, koristite čaj sitno cvetne divizme. Pomaže posebno za napade astme u toku noći.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation