Alergija na hranu kod dece

Mnogi mališani imaju problem sa alergijama na hranu. Ali kod najvećeg broja dece, nakon 2. godine života ova neprijatnost se povlači.

Ako uočite alergijske reakcije na hranu kod deteta, idealno bi bilo pitati pedijatra za pomoć.

Kod alergija na kikiriki (uključujući i puter od kikirikija) i ostale orašaste plodove, alergijske reakcije na ovu namirnicu su dramatične: ždrelo otiče i teško se diše. Stoga je zabranjeno konzumirati navedene namirnice ako imate ovaj problem.

Osobama koje su alergične na mleko i mlečne proizvode, pomenuta hrana uzrokuje proliv i želudačni bol. Zato, što dalje od kravljeg mleka, maslaca i sira.

Gluten, koji se nalazi u pšeničnom ili ražanom hlebu, testeninama, ječmenom brašnu, ovsenim pahuljicama, pojedinim kolačima – ljudima alergičnim na gluten stvara proliv i oštećuje sluzokožu u sastavu creva.

Ljudima alergičnim na jaja, konzumiranjem ove namirnice veoma uskoro će se pojaviti otoci na površini kože kao i želudačne tegobe. Zato, ako ste primetili ovaj problem iz ishrane izbacite jaja (a posebno belanca), keks, palačinke i kolače sa dodatkom jaja. Jaja se jako često koriste za premazivanje peciva, tako da ni peciva nisu preporučljiva.

Ako je neko alergičan na paradajz, kada ga konzumira pojavljuje se osip na koži. Svi oblici paradajza su zabranjeni – koliko paradajz u svežem stanju, toliko i kuvani paradajz, sosevi i sve vrste kečapa.

Kod nekih ljudi citrusna voća, kao i jagode, izazivaju alergijsku reakciju u vidu ekcema ili osipa. Zato izbaciti iz upotrebe pomorandže i mandarine u svežem stanju, lizalice i napitke sa aromom pomorandže, voćni jogurt i sva bobičasta voća.

Ukoliko vas zanima više informacija o alergiji na hranu kao i radjenje testova intolerancije na odredjene vrste hrane, o tome možete čitati ovde: http://www.poliklinika-analiza.hr/

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Prestanite da je zovete korovom: OVO JE LEK, NE OBIČNA BILJKA
Jedna od najlekovitijih biljaka na planeti je biljka koju najčešće uništavamo!
NE BACAJTE ZELENI DEO MLADOG LUKA! Ima neverovatan učinak na zdravlje
RASTE SVUDA i uvek ga gazite, a MASLAČAK može da izleči ozbiljne ZDRAVSTVENE PROBLEME
Očistite pluća od raznih otrova u samo tri dana, i to prirodno…
Djumbir je izuzetno lekovit, ali da li ste znali da vam od njega može proći bol u kolenu?
ŠOKANTNO OTKRIĆE: Mleko nije dobro za kosti - pogledajte zašto!
Dnevno pojede 50 komada ovog voća i tvrdi da zbog toga ima telo kao zmaj!
Rekli su vam da je KURKUMA ZDRAVA, a da li znate šta sve može VODA OD KURKUME?
Sirup od smokve: Otkrivamo recept za legendarni lek protiv kašlja
Napitak koji otklanja svaku bol, deluje protivupalno i izvlači iz depresije
Znate li šta se dešava kada izbacite hleb iz ishrane?
Post navigation