Alergija na hranu kod dece

Mnogi mališani imaju problem sa alergijama na hranu. Ali kod najvećeg broja dece, nakon 2. godine života ova neprijatnost se povlači.

Ako uočite alergijske reakcije na hranu kod deteta, idealno bi bilo pitati pedijatra za pomoć.

Kod alergija na kikiriki (uključujući i puter od kikirikija) i ostale orašaste plodove, alergijske reakcije na ovu namirnicu su dramatične: ždrelo otiče i teško se diše. Stoga je zabranjeno konzumirati navedene namirnice ako imate ovaj problem.

Osobama koje su alergične na mleko i mlečne proizvode, pomenuta hrana uzrokuje proliv i želudačni bol. Zato, što dalje od kravljeg mleka, maslaca i sira.

Gluten, koji se nalazi u pšeničnom ili ražanom hlebu, testeninama, ječmenom brašnu, ovsenim pahuljicama, pojedinim kolačima – ljudima alergičnim na gluten stvara proliv i oštećuje sluzokožu u sastavu creva.

Ljudima alergičnim na jaja, konzumiranjem ove namirnice veoma uskoro će se pojaviti otoci na površini kože kao i želudačne tegobe. Zato, ako ste primetili ovaj problem iz ishrane izbacite jaja (a posebno belanca), keks, palačinke i kolače sa dodatkom jaja. Jaja se jako često koriste za premazivanje peciva, tako da ni peciva nisu preporučljiva.

Ako je neko alergičan na paradajz, kada ga konzumira pojavljuje se osip na koži. Svi oblici paradajza su zabranjeni – koliko paradajz u svežem stanju, toliko i kuvani paradajz, sosevi i sve vrste kečapa.

Kod nekih ljudi citrusna voća, kao i jagode, izazivaju alergijsku reakciju u vidu ekcema ili osipa. Zato izbaciti iz upotrebe pomorandže i mandarine u svežem stanju, lizalice i napitke sa aromom pomorandže, voćni jogurt i sva bobičasta voća.

Ukoliko vas zanima više informacija o alergiji na hranu kao i radjenje testova intolerancije na odredjene vrste hrane, o tome možete čitati ovde: http://www.poliklinika-analiza.hr/

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Ishrana za trudnice
Namirnice koje smanjuju bolove
Trovanje hranom
Priprema hrane posredstvom keteringa postaje svakodnevica
Očistite creva od sluzi, toksina i fekalnih naslaga za 3 nedelje - pogledajte kako!
Svi znamo da se BOKVICA stavlja na rane, ali da li znate ŠTA sve ova biljka LEČI?
Evo šta će se dogoditi sa vašom jetrom ako svakog jutra popijete ovaj napitak od samo 2 sastojka
Djumbir je izuzetno lekovit, ali da li ste znali da vam od njega može proći bol u kolenu?
Napitak koji otklanja svaku bol, deluje protivupalno i izvlači iz depresije
Napitak od peršuna čiji učinak šokira lekare: smanjite holesterol i otopite masne naslage
Nakon što ovo pročitate nikada više nećete jesti brzo: Evo šta se dešava u telu kada jedemo prebrzo!
Sa ovim receptom recite ZBOGOM povišenom holesterolu, šećeru u krvi, masnoćama i trigliceridima!
Post navigation