Akvabik – aerobik u vodi

Vodeni aerobik je vrsta tradicionalnog treninga u vodi do pojasa, ili do vrata. Otpor vode čini trening daleko intenzivnijim, dok vas voda istovremeno štiti od povreda.

Treninzi u vodi vam daju umerenu formu jer je zbog vode od 12 do 14 puta veći otpor, što pomaže dobijanju boljeg tonusa mišića.

Dobra strana akvabika je ta što vas neće mnogo umoriti. Iako je voda gušća i stoga teže da se kreće kroz nju, voda je ,,nežnija’’ sredina od vazduha. Ipak, da bi izbegli smežuranje kože, pravite pauze prilikom dužeg vežbanja u vodi.

Ukoliko prvi put idete na akvabik, izbor pravog trenera i grupe je od suštinskog značaja. Sigurno ne želite da zaronite u bazen sa grupom od devedesetogodišnjaka sa ograničenom pokretljivošću. Ako pokušavate da se oporavite od povrede, potražite grupu specijalizovanu za to, ali se pre toga posavetujte sa lekarom.

Od opreme vam je potreban samo kupaći, koji će vam omogućiti potpunu slobodu kretanja. Ako ste neplivač ili se jednostavno bojite vode, obavezno to napomenite treneru, koji će vas postaviti u manju dubinu, najčešće samo do pojasa, kako bi vam ruke bile slobodne. Vremenom će te se osloboditi straha.

Akvabik se preporučuje svakome ko voli vodu, ima povrede, ili je u fizičkoj rehabilitaciji od neke teže bolesti. Vodene vežbe su sjajan trening za trudnice, stariji ljudi, obolele od multipleskleroze, osteoporoze , ili drugih degenerativnih bolesti, jer je telu mnogo lakše kretanje kroz vodu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation