Akupunktura – Alternativna medicina

Akupunktura je alternativna medicinska metodologija poreklom iz drevne Kine koja tretira pacijente manipulacijom tanke, čvrste igle koje se umeću u akupunkturne tačke na koži. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, stimulišući ove tačke, može se ispraviti neravnotežu u kanalima u telu koji se stručno nazivaju meridijani.

Ipak, mnoga naučna istraživanja pokazuju da su tradicionalni oblici akupunkture efikasni pri tretiranju određenih vrsta bola i postoperativnih mučnina. Bez obzira na istraživanja, mnogi još misle da su pozitivni rezultati tretmana akupunkture suviše malog značaja i da posledice neadevatnog lečenja mogu biti nagledive. Drugi pak kažu da se ona u suštini svodi na placebo efekte organizma.Postoji opšta saglasnost da je akupunktura bezbedna kada se primenjuje od strane dobro obučenih lekara koji koriste sterilne igle. To nosi vrlo nizak rizik od ozbiljnih neželjenih efekata.

Specijalista akupunkture, na osnovu simptoma paijenta, vrši pregled kako bi ustanovio pravi tretman. Postoje četiri dijagnostičke metode: pregled, auskultacija, raspitivanje , i palpacija. Auskultacija se fokusira na lice, a posebno na jezik, njegovu veličini , oblik, boju… palpacija se odnosi na osluškivanje određenih zvukova (npr. teško disanje) i mirisa tela.

Igle koje se koriste za ovaj metod lečenja su obično napravljene od nerđajućeg čelika. Obično su za jednokratnu upotrebu, mada se ponekad koriste i višekratne igle, koje moraju biti sterilisani izmedju korišćenja. Igle varira u dužini i obimu, kraće igle se koriste kod lica i očiju, a duže igle u ,,mesnatijim’’ oblastima. Tanje igle su fleksibilnije i zahtevaju stručnost pri korišćenju. Vrh igle ne treba da bude previše oštar da spreči pucanje, jer tupe igle izazvaju više bola. Akupunkturisti koriste izuzetno tanke igle koje se koriste površno , ponekad bez prodiranja kroz kožu. Budući da većina pacijenata bol oseća u površnim slojevima kože, preporučuje se brzo ubacivanje igle. Ako je dovoljno vešt ,lekar može ubaciti iglu bez ikakvih bolova.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation