Akne na licu

Čak oko 80 odsto tinejdžera ima problem pojave akni, mada se one, verovali ili ne, ponekad se javljaju i na koži beba – neonatalne i infantilne akne.

Devojčice i dečaci, mahom starosti od 13 do 15 godina, često se susreću sa aknama na licu. Devojčice su podložnije ranijoj pojavi akni nego dečaci. Svakako utešna činjenica je da će akne najverovatnije nestati ulaskom u dvadesete godine života. Važno je napomenuti da kod devojaka akne ponekad mogu da ukažu na policistične jajnike.

Uzrok

– ulaskom u pubertet lojne žlezde povećavaju svoj rad, folikuli se pojačano razvijaju. Keratin se u većoj meri javlja u regiji otvora folikula. Tako nastaje čep od keratina što onemogućava da se lojna žlezda prazni. Zato lojne žlezde zadržavaju loj. Loj se razlaže usled delovanja fermenata saprofitnih bakterija. Zatim, dolazi do oslobođenja masnih kiselina. One utiču na zid folikula i skup okolnih ćelija. Dolazi do upale folikula i okolne regije.

Najkraće rečeno, povećanje lojne žlezde, folikulni razvoj, prodor bakterije Propionibacterium acnes u folikul, upala i reakcija imuniteta su uzrok pojave akni. Upala akni je ponekad kombinovana sa visokom temperaturom i bolnim zglobovima.

Pored ”vulgarnih akni” postoje i radijacioeekskorije njoj slične, koje se ređe javljaju. ”Vulgarne akne” (akne vulgaris) se razvrstavaju na nekoliko oblika.

Komedonske akne su oblik bez upale i tu ima najviše mitisera. Mitiserom, odnosno komedonom je je zatvorena pora. Mogu biti crne ili bele boje i po njima se prepoznaju akne. Komedogene supstance koje podstiču nastanak komedona postoje čak i u nekim kozmetičkim proizvodima. Akne nastale tim uzrokom nazivaju se Acne cosmetica.

Acne papulopustula su blaži zapaljenski oblik. Stvaraju se iz zatvorenih mitisera. Može doći i do crvenih papula i pustula koje su podložne gnojenju.

Acne conglobata su najkomplikovaniji oblik akni. Karakteristike: mitiseri, kraste, ciste, papule i pustule. Dolazi do upale koja prodire u dubinu folikula što stvara grube i duboke čepove. Može se pojaviti na licu,vratu, gornjem delu abdomena i leđima.

Lečenje

– lekar – dermatolog će prepisati terapiju, a nju čine posebni preparati protiv akni. Nepravilno lečenje (ako lečite akne ”na svoju ruku”) može ostaviti ožiljke kao posledicu. Ožiljke će, posle pravilnog lečenja, korigovati hemijski piling.

Preventiva

– podrazumeva proizvode za čišćenje kože lica i higijenu tela u svakom smislu.

Savet plus: slatkiši i slane grickalice nisu preporučljivi.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation